Milloin asunnosta vapautuu vakuutta?

Kun asuntolainaa on lyhennetty vuosi kaksi, asunnosta vapautuu vakuutta, jota voi käyttää toisen lainan vakuutena. Omasta asunnosta vapautuneilla vakuuksilla – käytännössä siis kertyneillä säästöillä – voi esimerkiksi remontoida keittiötä, ostaa auton tai lunastaa perintömökin.

Voiko Asuntolainaan liittää muita lainoja?

Jos lainoja ja rästilaskuja on kertynyt useita, lainojen yhdistäminen voi helpottaa tilannetta. Yhdistelylainaa hakiessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, millaisen sopimuksen tekee. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että velat maksetaan pois uudella lainalla. Maksat vain yhtä lainaa ja siitä korkoja ja kuluja.

Miten asunnon vakuusarvo lasketaan?

Asuntolainan vakuudeksi tulevan asunnon vakuusarvo on 75 % asunnon markkina-arvosta, ja omia säästöjä tai muita vakuuksia tarvitset 25 %. Asunnon arvo taas on hinta, jolla se asuntomarkkinoilla myydään. Esimerkiksi, jos ostaisit 100 000 euron asunnon, sen vakuusarvo on 75 000, ja saman verran saisit asuntolainaa.

Käykö asunto vakuudeksi?

Ostettava asunto itsessään toimii lainan vakuutena – parhaimmillaan jopa 70 prosentin osalta. Tämän lisäksi tarvittavana lisävakuutena voi toimia muu reaaliomaisuus, kuten rahastosäästöt, talletukset, osakkeet, asunto-osake tai kiinteistö, vapaa-ajan asunto tai vaikkapa metsä.

Paljonko saa lainaa 2000 tuloilla?

1 100 € ja rahaa jää myös muuhun elämiseen, käytännössä lainanhoitokuluihin voisi mennä enintään 200–300 € kuussa. Tällöin lainaa 2000 € tuloilla voisi saada esimerkiksi 7 000 € kolmen vuoden takaisinmaksuajalla, jolloin lainan kuukausierä olisi noin 220 €.

Voiko yli 50-vuotias saada asuntolainaa?

Asuntolainalle ei ole ikärajaa. Eläkeikäisen lainanhakijan kohdalla pankki kuitenkin haluaa keskustella siitä, minkä verran lainaa on järkevää ottaa.

Miten saada asuntolainaa ilman säästöjä?

Asuntolainan hakijan, jolla ei ole tarpeeksi omia säästöjä tai vakuuksia on mahdollista hakea valtiontakausta. Valtiontakausta voi saada maksimissaan 20 % asuntolainasta, mutta kuitenkin enintään 50 000 €. Takauksen avulla saat nostettua enemmän lainaa. Valtiontakauksen saat sopimalla siitä pankin kanssa.

Voiko asunnon ostaa ilman säästöjä?

Koska asuntolainoja sitoo nykyään lainakatto, on mahdotonta saada asuntolaina ilman säästöjä (rahaa) tai vakuuksia. Uusin lainakatto määrää, että asuntolainaa voi saada enintään 90 % ostettavan asunnon arvosta. Omarahoitusosuus on yleensä noin 10-30 prosenttia asunnon hinnasta.

Käykö tontti vakuudeksi?

Kun olet ostamassa asuntoa, sitä hyödynnetään myös asuntolainasi ensisijaisena vakuutena. Käytännössä asunto pantataan vakuudeksi luoton takaisinmaksusta. Jos asuntolaina otetaan rakennettavaan kohteeseen, tontti ja sille nouseva rakennus toimivat yleensä ensisijaisina vakuuksina.

Paljonko omaa rahaa asunnon ostoon?

Myönnettävän lainan määrä saa olla enintään 85 % (1.10.2021 alkaen) ja ensiasuntoa varten enintään 95 % lainan vakuudeksi annettujen vakuuksien käyvästä arvosta (1.7.2018). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnon ostajalla tulee olla vähintään 15 % (ensiasunnossa 5 %) omia säästöjä tai muita reaalivakuuksia.