Milloin käyttää Tukivyötä?

Kenelle raskausajan tukivyö sopii? Jos odottaja kärsii lihaskivuista selässä tai lantiossa, ja kipu kasvaa aina seistessä, voi tukivyön hankinta olla järkevää. Erityisesti nostaessa, seistessä ja liikkuessa tukivyö auttaa kannattelemaan vatsan painoa. Raskausajan tukivyö helpottaa asennon ja ryhdin ylläpitoa.

Mihin tukivyö auttaa?

Tukivyö auttaa nostamisessa ja helpottaa luutumista Tuki mahdollistaa toimintakyvyn ylläpitämisen luutumisen aikana. Tukivyö tai -liivi voi tukea lantiota, SI-niveliä tai ristiselän aluetta joko matalalla tai korkealla tuella. Tukiliiviä käytetään myös esimerkiksi selkäleikkauksen jälkeen.

Mihin selkätuki auttaa?

Selkätuki (selkäortoosi, tukiliivi) suojaa ja tukee selkärankaa. Selkätukea voidaan käyttää lievittämään tilapäisiä selkäkipuja kuten lihasjännitys, noidannuoli tai välilevyn pullistuma. Lisäksi selkätuet pitävät selän oikeassa asennossa ja ennaltaehkäisevät venähdyksiä ja rasitusvammoja.

Millä viikolla alkaa Liitoskivut?

Liitoskipu voi alkaa jo 12. raskausviikolla, mutta useimmiten se vaivaa odottajaa vasta loppuraskauden aikana. Kivulle on tyypillistä, että se lisääntyy synnytysajankohdan lähestyessä.

Voiko raskaana olla vatsallaan?

Raskaana pitää nukkua riittävästi, lepääminen on tärkeää. Mutta selällään ei saa nukkua eikä mahallaan saa nukkua.

Milloin Liitoskivut alkaa?

Liitoskivut alkavat usein raskauden toisella kolmanneksella, mutta niitä voi joskus ilmetä jo ensimmäisen kolmanneksen aikana. Liitoskivut voimistuvat raskauden edetessä ja pahimmillaan kivut ovat loppuraskauden aikana. Kuten jokainen odotus, myös liitoskivut ovat hyvin erilaisia ja yksilöllisiä.

Missä asennossa kannattaa nukkua jos on selkä kipeä?

Jos selkä vaivaa, kokeile tätä: Nuku selälläsi, tyyny polvien alla. Se vähentää lanneselän notkoa ja painetta ristiselässä. Mitä suurempi notko, sitä korkeamman tyynyn tarvitset ojentamaan lanneselän notkoa.

Miten kannattaa nukkua alaselkä kivun kanssa?

Millainen on hyvä patja selälle? Selällään nukkuessa lantio ja hartiat voivat painua hieman patjaan siten, että alaselässä säilyy luonnollinen pieni notko. Kyljellä nukkuessa lantion ja hartian tulisi painua patjaan niin, että selkäranka pysyy suorana.

Milloin huolestua Selkäkivusta?

Lääkäriin on syytä mennä lähipäivinä, jos kipu säteilee alaraajoihin, potilaalla on kuumetta tai hänen yleiskuntonsa on huonontunut. Myös silloin, kun selkäkipu pitkittyy useamman viikon mittaiseksi, kannattaa mennä lääkärin tutkittavaksi.

Voiko raskaana nukkua oikealla kyljellä?

Jos ennen raskautta ei ole tottunut nukkumaan kyljellään, voi uuteen asentoon nukahtaminen tuottaa aluksi hankaluuksia. – Puolittaista kylkiasentoa voi tukea tyynyillä, jolloin asento voi tuntua paremmalta ja nukahtaminen käy helpommin, Taipale kehottaa. Taipaleen mukaan ei ole väliä, kummalla kyljellä raskaana nukkuu.