Mistä lainan hinta koostuu?

Luoton hinta muodostuu luottokustannuksista, joita voivat olla esimerkiksi nimelliskorko, luoton perustamiskulu, jatkuvan luoton vuosimaksu, erilaiset käsittelymaksut ja muut luottosuhteeseen liittyvät palvelumaksut. Luoton hintaan vaikuttavat yleensä luottoajan pituus ja takaisinmaksutapa.

Mistä laina koostuu?

Asuntolainan korko muodostuu asiakkaan valitsemasta viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Marginaaliin vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, sekä lainanottajan maksukyky ja muu asiakkuus. Asuntolainan koron, marginaalin ja todellisen vuosikoron näet lainatarjouksesta.

Onko luotto ja laina sama asia?

Oikeustieteessä eroteltiin aiemmin laina ja velka toisistaan siten, että velasta maksettiin korkoa ja lainasta ei. Nykyisin sanoilla velka, laina tai luotto voidaan tarkoittaa samanlaista velkasuhdetta.

Pitääkö laina ilmoittaa verottajalle?

Pankki on velvollinen ilmoittamaan verottajalle, mitä varten asiakas on ottanut lainaa. Jos asuntolainaa on käytetty muuhunkin kuin asunnon rahoitukseen, eikä pankki ole eritellyt asiaa, asiakkaan pitää tehdä tämä itse. Asuntolainan oikea käyttötarkoitus on ilmoitettava verottajalle.

Mistä osista lainan hinta koostuu?

Asuntolainan korko muodostuu asiakkaan valitsemasta viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Marginaaliin vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, sekä lainanottajan maksukyky ja muu asiakkuus. Asuntolainan koron, marginaalin ja todellisen vuosikoron näet lainatarjouksesta.

Mikä riittää lainan vakuudeksi?

Mikä sopii asuntolainan vakuudeksi? Yleensä ostettava asunto on asuntolainan vakuutena. Lisävakuuksia tarvitaan, jos lainaa tarvitaan enemmän kuin 75 % asunnon markkinahinnasta. Lisävakuuksia voivat olla esimerkiksi kiinteistöt, huoneistot, arvopaperit ja muu helposti rahaksi muutettava omaisuus.

Miten laskea laina?

Yksinkertaisen koron laskukaava on seuraava: (k x p x t) / 100. Kaavassa k merkitsee lainan pääomaa, p vuotuista korkokantaa prosentteina ja t aikaa vuosina. Jos esimerkiksi lainasumma on 10 000 euroa, Korko on 5 % ja laina-aika 5 vuotta on korko koko laina-ajalta 2500 euroa ja vuotuinen korko 500 euroa.

Onko laina verotonta?

Verotuksellinen aspekti kannattaa niin ikään huomioida lainattaessa tai lainaa antaessa. Nimittäin vaikka laina ei lähtökohtaisesti ole verotettava, voi syntyä tilanne, jossa verottaja toteaa, että velka ei ole todellinen ja se käsitellään lahjana.

Mitä lainan takaaja saa tietää?

Takaajalla on oikeus aina tietää minkä suuruisesta velkasummasta hän ottaa vastuun, ja kohdistuuko lainaan muita panttauksia. Takaajalla on myös oikeus tietää millainen maksukyky lainanottajalla on.

Mitä pankki katsoo lainaa hakiessa?

Mitä tietoja pankki tarkistaa lainaa hakiessa Perustiedot kuten henkilöllisyys, osoite, asumismuoto ja yhteystiedot. Luottotiedot Bisnodesta tai Suomen Asiakastiedosta. Tulot, menot ja nykyinen työsuhde. Vanhat ja nykyiset lainat sekä asiakkuus pankissa.