Mistä saa D?

Parhaiten D-vitamiinia saa ankeriaasta ja nahkiaisesta, joissa D-vitamiinia on jopa 25 µg/100 g. Myös tutummat kotimaiset kalat, kuten siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä (13–22 µg/100 g). D-vitamiinia on myös kalan mädissä, noin 10 µg/100 g. Kananmuna.

Mitä D-vitamiinin puute aiheuttaa?

D-vitamiinin puutos lisää lapsilla riisitaudin riskiä. Aikuisilla se lisää osteomalasian riskiä. Osteomalasiassa luuaines pehmenee ja siitä aiheutuu kipuja selkärangan alueelle sekä raajojen vähäistä käyristymistä. Lisäksi iäkkäillä D-vitamiinin puutos lisää osteoporoosin eli luukadon riskiä.

Onko D-vitamiini lääke?

Esimerkkinä tästä on D-vitamiini, jonka tiedetään auttavan luustoa pysymään kunnossa ja tukevan vastustuskykyä. Ravintolisät eivät kuitenkaan ole lääkkeitä, vaikka ne niitä muistuttavatkin – ja vaikka moni niin saattaisi luulla.

Mitä on D-vitamiini?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiinia saadaan auringonvalosta, ravinnosta ja vitamiinivalmisteista. D-vitamiinilla on elimistössä useita tärkeitä tehtäviä. Se säätelee satojen geenien toimintaa ja osallistuu normaalin immuunipuolustuksen muodostumiseen.

Milloin syödä D-vitamiinia?

D-vitamiinilisää suositellaan otettavaksi lokakuun alusta huhtikuun alkuun saakka – huhtikuussa purkkivitamiini kannattaa yleensä tauottaa syksyyn saakka. Näin sen vuoksi, että keväällä iho alkaa muodostaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, ja elimistön D-vitamiinitasot kohenevat luonnostaan.

Missä D-vitamiini imeytyy?

Sekä ruuasta että D-vitamiinivalmisteista saatava D-vitamiini imeytyy elimistöön suolistossa. D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä, mutta yleisesti D-vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat vatsahapot, haimaneste, maksan tuottama sappineste ja suolenseinämän eheys.

Mitä jos syö liikaa D-vitamiinia?

D-vitamiinin yliannostus eli D-vitamiinimyrkytys perustuu veren kalsiumpitoisuuden nousuun. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan liikakäytön seurauksena voi olla esimerkiksi ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus.

Kannattaako D-vitamiinia syödä?

D-vitamiini D-vitamiinin riittävä saaminen ruoasta voi olla hankalaa ellei ruokavalio koostu päivittäin D-vitaminoiduista tuotteista ja kasviöljyistä sekä vähintään kahdesta viikottaisesta kala-ateriasta. Suomen leveysasteilla auringonvaloakaan ei riitä ympäri vuoden, joten siksi D-vitamiinilisää suositellaan kaikille.

Mitä D-vitamiini tekee iholle?

Monen muun vitamiinin tavoin D-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka estää vapaita radikaaleja tekemästä tuhojaan ja vanhentamasta ihoa ennenaikaisesti. Tämän lisäksi D-vitamiini vähentää iholla tulehduksia, minkä ansiosta se sopii erityisen hyvin aknen ja ruusufinnin hoitoon.

Paljonko D-vitamiinia voi ottaa päivässä?

Ravitsemussuosituksissamme ja eurooppalaisen ruokaviraston EFSAn ohjeissa suurin suositettu D-vitamiinin kokonaissaanti on aikuisille 100 mikrogrammaa ja lapsille 50 mikrogrammaa päivässä.