Mistä saa elää todistuksen?

Voit tilata elossaolotodistuksen itsepalvelun kautta, jos asut vakituisesti Suomessa. Tilaukseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Todistuksen maksat verkkomaksulla. Kun tilaat todistuksen kotimaan käyttöä varten itsepalvelusta, saat sähköisen todistuksen heti käyttöösi.

Mikä on elää todistus?

Elossaolotodistuksella eli elää-todistuksella vainajan perilliset ja testamentinsaajat todistavat elossa olonsa sekä perustietojensa oikeellisuuden todistuksen ottamishetkellä. Sukuselvitysmuotoinen virkatodistus selvittää vainajan perilliset.

Mitä Virkatodistuksesta näkyy?

Virkatodistuksen avulla voidaan osoittaa, että henkilö on ollut elossa vainajan kuolinhetkellä ja näin ollen oikeutettu perintöön. Se sisältää lisäksi tarvittavat muuttotiedot.

Mistä näkee omat todistukset?

Voit tarkastaa väestötietojärjestelmästä omat tietosi Henkilötiedot-palvelusta. Palvelusta löydät voimassa olevat henkilötietosi, nimihistoriatietosi sekä kiinteistö- ja rakennusomistuksesi. Voit tarkastaa myös väestötietojärjestelmään tallennetut asuinhistoriatietosi.

Mitä virkatodistus maksaa?

Virkatodistuksen hinta Digi- ja väestötietovirastosta tilattaessa virkatodistukset maksavat joko 20 euroa (sukuselvityksessä tietoja vain väestötietojärjestelmästä) tai 65 euroa (tietoja väestökirjoista ja väestötietojärjestelmästä).

Onko virkatodistus pakollinen Perunkirjoituksessa?

Perunkirjoitusta varten sinun on hankittava vainajan virkatodistus (”Vainajan sukuselvitys”). Vainajan sukuselvityksen avulla selvitetään kuolinpesän lailliset osakkaat. Vainajan sukuselvitys on kokoelma yksittäisiä virkatodistuksia, joista ilmenee vainajan: henkilö- ja parisuhdetiedot.

Mistä saa todistuksen asuinpaikasta?

Todistukset väestötietojärjestelmästä -palvelussa voit tilata ja maksaa todistuksen. Voit tilata palvelussa asuinpaikka-, elossaolo-, avioliitto-, siviilisääty- ja syntymätodistuksen. Voit käyttää todistuksen Suomessa tai toimittaa sen ulkomaille. Voit tilata todistuksen itsestäsi.

Mistä saa kirkosta eronnut Virkatodistuksen?

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon aluekeskusrekisterit kirjoittavat omien jäsentensä ja myös entisten jäsentensä virkatodistukset jäsenyysajalta. Kirkosta eronneiden virkatodistuksia pitää hakea sekä kirkon aluekeskusrekisteristä että Digi- ja väestötietovirastosta.

Milloin tarvitaan virkatodistus?

Virkatodistusta tarvitaan nykyään harvemmin kuin ennen, koska viranomaiset, jotka todistusta ovat aiemmin vaatineet, saavat nykyään tiedot suoraan väestötietojärjestelmästä. Virkatodistusta tarvitaan kuitenkin yhä esimerkiksi perunkirjoitusta ja adoptiota varten tai pankille hoidettaessa kuolleen ihmisen raha-asioita.

Mistä tilataan vainajan virkatodistus?

Perunkirjoitukseen tarvittavat virkatodistukset tilataan joko henkilön kotipaikan ja entisen asuinpaikan seurakunnasta tai Digi- ja väestötietovirastosta. Digi- ja väestötietovirasto antaa otteita väestötietorekisteristä, missä on kirjattuna kaikki kansalaiset, myös ne, jotka eivät ole kirkon jäseniä.