Mistä tietää että sinulla on masennus?

Masennukseen viittaavia oireita ovat alakuloinen mieli suurimman osan aikaa, kiinnostuksen tai mielihyvän katoaminen asioista, jotka ennen tuottivat iloa, vähentyneet voimavarat ja poikkeuksellisen väsynyt olo. Masentunut ihminen joutuu ponnistelemaan, että saisi hoidettu koulun ja selvittyä töistä.

Mitä oireita liittyy masennukseen?

alakuloinen mieliala. alavireisyys. itkuisuus. mielenkiinnon puute. mielihyvän kokemisen vaikeus. painon lasku tai nousu. unettomuus tai lisääntynyt unen tarve. lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus.

Milloin lääkäriin masennuksen takia?

Jos sinulla on uniongelmia, työkykysi on huonontunut, työtahtisi hidastunut tai muistisi ja keskittymiskykysi heikentynyt, varaa aika lääkäriin. Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, hae apua välittömästi. Mitä nopeammin hakeudut hoitoon, sitä nopeammin masennuksesi saadaan hallintaan ja saat ilon takaisin elämääsi.

Meneekö masennus itsestään ohi?

Ellei kyse ole lievästä masennuksesta, on yleensä syytä hakeutua lääkäriin. Masennus voi kuitenkin mennä ohi itsestään. Masennus kestää keskimäärin 3–4 kuukautta, minkä jälkeen se voi alkaa helpottaa.

Millä tavoin masentunut ihminen käyttäytyy?

Masentunut ihminen näyttää usein alakuloiselta, vakavalta, ilmeettömältä, väsyneeltä, hitaalta ja vanhentuneelta. Hän ei yleensä kykene kokemaan samanlaista iloa mukavista asioista kuin muut ihmiset. Myös masennukseen liittyvä aloitekyvyttömyys ja kiinnostuksen puute heijastuu masentuneen toiminnassa.

Voiko masentua ilman syytä?

Masennus voi iskeä myös päälle päin ilman syytä Monenlaiset tekijät voivat laukaista vakavan kriisin. Jokainen kohtaa elämässään vastoinkäymisiä, mutta niiden vaikutus elämään ja niistä selviäminen on yksilöllistä ja voi riippua esimerkiksi omasta elämänhistoriasta.

Mikä pahentaa masennusta?

Esimerkiksi erilaiset elämäntapahtumat kuten pettymykset tai menetykset saattavat laukaista masennuksen. Myös elämää kuormittavat tekijät, kuten pitkittynyt stressi, ero puolisosta, yksinäisyys, työttömyys, työ- tai opiskelu-uupumus tai talousvaikeudet saattavat altistaa masennuksen puhkeamiselle.

Mitä tapahtuu jos masennusta ei hoida?

Masennuksen hoitona käytetään psykoterapiaa sekä lääkehoitoa, jotka ovat oikein annettuina erittäin tehokkaita. Jos masennusta ei hoideta, voi se pahimmassa tapauksessa johtaa itsemurhaan. Masennuksen taustalla on usein jokin menetys tai traumaattinen kokemus.

Voiko masennuksen takia päästä eläkkeelle?

Masennuksen takia eläkkeelle päätyy keskimäärin yhdeksän ihmistä päivässä. Työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun jo ensimmäisenä koronavuonna 2020. Viime vuonna positiivinen kehitys jatkui ja uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä oli alhaisin koko 2000-luvulla.

Mikä on vakava masennus?

Vaikea masennus Vaikean masennuksen oireissa esiintyy yleensä voimakkaita itsesyytöksiä, keskittymiskyvyn vaikeutumista, väsymystä, ruokahalun muutoksia, unihäiriöitä ja myös vakavimmillaan itsemurha-ajatuksia, kuoleman toiveita ja itsemurhayrityksiä.