Mitä eroa vintage ja retro?

Nyrkkisääntönä voisi kuvailla vintage-esineen olevan autenttinen oman aikansa laadukas esine, retro puolestaan esine, joka on tehty imitoimaan tiettyä aikaa. Tässä vanhoista lehdistä tehdyt taulut. Retro-termi, kuten vintagekaan ei ole kuitenkaan tarkkaan määriteltävissä.

Mitä on retro?

Retro on aiempien vuosikymmenten tyyliä, muotia tai muuten vanhan tuntuista ainesta, jota sovelletaan uudelleen nykyaikana. Myös verbiä “retroilla” käytetään.

Milloin vintage?

Yleisesti hyväksytyn nyrkkisäännön mukaan vaate, joka on vähintään 20 vuotta vanha, voidaan määritellä vintageksi. Näin asian määrittelee myös esimerkiksi Wikipedia.

Mikä on antiikin raja?

Antiikin raja on 100 vuotta, nyt antiikin piiriin luetaan siis jo 1900-luvun alun esineistö. Vintage on ajallisesti antiikkia “tuoreempaa”, mutta tarkkaa aikarajausta termille on vaikea esittää.

Minkä ikäinen on antiikkia?

Antiikki, vintage, retro – Kansainvälisellä tasolla antiikiksi lasketaan esineet, jotka ovat yli 100 vuotta vanhoja. Suomessa antiikkia ovat jo 50 vuotta vanhat esineet.

Mistä tulee sana retro?

Lähtökohtana lähinnä englannin retro ‘retro’, lyhentymä sanasta retrospective ‘retrospektiivinen’ < latinan retrospectivus 'taaksepäin katsova', johdos verbistä retrospicere 'katsoa taaksepäin', jossa retro 'taaksepäin, takaisin' + spicere 'katsoa, nähdä'. Mitä on retrospektiivinen? Retrospektiivi (Latinasta retrospectare, "katso taakse"), retrospektio tai retro tarkoittaa katsausta jo tapahtuneisiin asioihin. Kuvataiteessa retrospektiivia kutsutaan myös takautuvaksi näyttelyksi. Mikä on projektin retro? Retro tarkoittaa kokemusten arviointia Projektityössä sanalla ”retro” tarkoitetaan retrospektiiviä eli kokemusten arviointia, joka pidetään projektin vaiheen lopussa. Retrospektiivissä tiimi arvioi juuri päättyneen työvaiheen kulun ja tunnistaa parannuskohteita tuleviin työvaiheisiin. Voiko 10 vuotta vanhaa viiniä juoda? Laadukkaat varastoivat viinit voivat säilyä vuosikymmeniä, mutta peruslaatuinen viini kannattaa juoda parin vuoden sisällä ostohetkestä. Viinin säilyvyyteen avaamattomana vaikuttaa ainakin seuraavat tekijät: Korkea alkoholipitoisuus parantaa säilyvyyttä. Korkea sokeripitoisuus parantaa säilyvyyttä. Meneekö avattu viini vanhaksi? Avattu viinipullo - sekä punaviini että valkoviini - säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää. Jos kyseessä on hanaviini, sen säilymisaika on useimmiten avattuna neljä viikkoa ja myös se pitää säilyttää jääkaapissa. Sekä punaviini että valkoviini. Avattu valko- tai punaviinipullo säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää.