Mitä ovat osakerahastot?

Osakerahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa pääasiassa osakkeisiin. Osakerahaston tarkoituksena on tarjota sijoittajille tapa hajauttaa rahansa yhdellä sijoituksella laajaan koriin osakkeita. Rahaston kehitys on täysin riippuvaista rahaston omistamien osakkeiden kehityksestä.

Mitä eroa on korko rahastolla ja Osakerahastolla?

Mitä enemmän rahastossa on osakesijoituksia, sitä korkeampi rahaston riski ja tuotto-odotus ovat. Korkosijoitukset tarjoavat rahastolle suojaa, kun talous sakkaa, ja osakkeet mahdollistavat korkeamman tuoton nousukaudella.

Miten sijoitusrahasto toimii?

Sijoitusrahasto toimii niin, että rahastoyhtiö kerää säästäjiltä varoja, jotka se sijoittaa useisiin eri sijoituskohteisiin, jotka yhdessä muodostavat sijoitusrahaston. Rahasto jakaantuu keske- nään yhtä suuriin rahasto-osuuksiin, jotka tuottavat yhtäläiset oikeudet rahastossa olevaan omaisuuteen.

Kannattaako olla monta rahastoa?

Moni aloitteleva sijoittaja ostaa vain yhtä tai kahta osaketta tai rahastoa salkkuunsa. Tällainen salkku ei ole vielä kunnolla hajautettu. Sopiva hajautuksen määrä riippuu sijoitusstrategiasta. Jos haluat ottaa näkemystä ja riskiä, voi 5–6 osaketta tai 2–3 rahastoa olla salkullesi riittävä hajautus.

Kannattaako ostaa vain yksi osake?

Suorissa osakesijoituksissa toimii 1 % nyrkkisääntö – Varsinaista minimisummaa ei ole, mutta suositeltava sijoitussumma on sellainen, ettei kaupankäyntikulujen osuus koko kauppasummasta muodostu liian suureksi. Yksi prosentti kauppasummasta on hyvä raja.

Onko ETF sijoitusrahasto?

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF-rahasto on sijoitusrahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä samalla tapaa kuin osakkeilla. Toisin sanoen, voit siis ostaa ETF-rahaston rahasto-osuuksia pörssistä ja käydä niillä pörssissä kauppaa. Kaikilla ETF-rahastoilla on niin sanottu markkinatakaus.

Onko rahasto sama kuin Osakesäästötili?

Jos esimerkiksi sijoitat vain rahastoihin, sinulla ei ole osakesäästötiliä, sillä sinne voi laittaa vain rahaa ja ostaa niillä suoraan osakkeita. Sijoittaa voi myös arvo-osuustilin kautta, siellä voi olla rahastoja ja osakkeita.

Voiko rahastosta myydä osan?

Oletko aikeissa myydä osan jonkin sijoitusrahastosi osuuksista? Yleensä voit itse valita, mitkä osuudet myyt. Valinta voi vaikuttaa veroihisi. Rahasto-osuuksien myynti verotetaan samaan tapaan kuin muunkin omaisuuden myynti.

Saako rahastosta rahat pois?

Jos haluat rahat pois rahastosta, sinun tulee myydä rahasto-osuutesi. Kun kirjaudut Nordnet-salkkuusi, näet kunkin rahasto-omistuksesi omana rivinään ja vieressä “Myy” ja “Osta”-painikkeet. Klikkaa “Myy”, minkä jälkeen sinua pyydetään määrittämään, miten suuren osuuden rahasto-omistuksestasi haluat myydä (0–100 %).

Pitääkö rahastoista maksaa veroa?

Rahasto-osuuden lunastuksen tai vaihdon yhteydessä syntyvä luovutusvoitto on pääomatuloa, josta peritään 30 prosentin vero (v. 2021). Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, veroprosentti on 34.