Mitä tarkoittaa Vaateteollisuus?

Vaateteollisuus on globaalia teollisuutta, jossa eri työvaiheet on hajautettu kustannuksien mukaan. Vaateteollisuus onkin keskittynyt halvan tuotannon maihin. Ympäristökuormitusta aiheutuu langan ja kankaiden valmistuksesta, värjäyksestä, vaatteiden ompelusta, kuljetuksista, varastoinnista ja tekstiilijätteestä.

Miksi Vaateteollisuus saastuttaa?

”Tekstiili- ja vaatetusteollisuus on äärimmäisen resursseja kuluttava sekä paljon ihmis- ja eläinoikeusrikkomuksia sisältävä laaja ja kompleksinen kokonaisuus. Vaatteilla on merkittävä ympäristökuorma koko niiden elinkaaren ajan aina valmistuksesta vaatteen hävittämiseen ja tulevaisuudessa myös kierrätykseen saakka.

Mitä on tekstiiliteollisuus?

Tekstiiliteollisuus on teollisuuden ala, joka käsittää lankojen ja kankaiden ja niistä tehtyjen vaatteiden ja muiden lopputuotteiden valmistuksen, jakelun ja suunnittelun. Raaka-aineet voivat olla synteettisiä tai luonnonkuituja.

Miksi vaatteiden kierrätystä ei tehdä laajassa mittakaavassa?

Vaatteiden valmistus ja käytöstä poistuvista vaatteista syntyvä jäte muodostavat siis laajan ympäristöongelman. Käyttökelpoista tekstiilikuitua ei vielä kierrätetä laajassa mitassa, vaan tekstiilijäte päätyy polttolaitoksiin tai kaatopaikoille. Nykyään kuidun kierrätysaste on yhden prosentin luokkaa.

Mitä saa laittaa Vaatekeräykseen?

Vaatteet. Kengät. Laukut. Kodintekstiilit. Vyöt ja muut asusteet. Lelut. Urheiluvälineet. Jos olet epävarma onko lahjoituksesi sellaisenaan käyttökelpoinen vai poistotekstiili, voit viedä sen keräykseemme.

Mitä kannattaa tarkistaa ennen vaatteen ostoa?

Kun aiot ostaa vaatteen, ota selvää, missä se on valmistettu. Kysy myyjältä ja maahantuojalta tietoa vaatteen alkuperämaasta ja tuotanto-olosuhteista. Valitse mieluummin yksi laadukas vaate kuin monta huonolaatuista. Älä heitä roskiin vaatetta, jonka voit korjata.

Missä päin maailmaa vaatteet on valmistettu?

Kiina on maailman suurin vaatteiden tuottaja. Muita merkittäviä tuotantomaita ovat muun muassa Bangladesh, Vietnam, Intia ja Turkki. Vaatteiden valmistus on 2000-luvulla kasvanut erityisesti Kaakkois-Aasiassa, kuten Bangladeshissa, Vietnamissa, Indonesiassa ja Kambodzassa.

Mitä tarkoittaa vaate?

Vaate on yksittäinen vaatekappale, päälle puettavien vaatteiden eli vaatetuksen osa. Vaatteiden tavallisimmat valmistusmateriaalit ovat nahka, kasvi- ja eläinkuidut sekä erilaiset tekokuidut. Tavallisimmat ylävartaloon puettavat vaatteet ovat paita, liivi ja takki.

Miksi Vaateteollisuus kuormittaa ympäristöä?

Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista ja sen suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät mm. puuvillan viljelystä, kuljetusten aiheuttamista päästöistä sekä vaatteiden värjäämisestä ja muiden kemikaalien käytöstä.

Mitä tekstiilit ovat?

Tekstiili on materiaali, joka valmistetaan luonnonkuiduista tai tekokuidusta esimerkiksi kutomalla, neulomalla, virkkaamalla tai huovuttamalla.