Miten tunnistaa aidot helmet?

Voit joko kevyesti liikuttaa kahta helmeä vastakkain, tai kokeilla varovaisesti hangata helmeä etuhammastasi vasten. Mikäli helmien pinta on liukas, liike on esteetön ja kosketus tuntuu muoviselta, kyseessä on suurella todennäköisyydellä keinotekoinen helmikoru.

Miksi simpukoista tulee helmiä?

Vierasesineen päätyminen simpukkaan aiheuttaa reaktion, jossa simpukka suojelee itseään erittämällä vierasesineen ympärille helmiäisainetta – ja helmi syntyy. Yleisesti myynnissä nähtävät yleisimmät helmet ovat joko jäljennöksiä tai viljeltyjä aitoja helmiä, sillä luonnonhelmet ovat äärimmäisen harvinaisia.

Mistä helmiä tulee?

Toisin kuin yleisesti uskotaan, helmi ei saa alkuaan hiekanjyvästä, vaan vierasesine voi olla vaikkapa ravinnonpala tai loinen, joka häiritsee nilviäisen elämää. Kerros kerrokselta tämän ulkopuolisen tunkeutujan päälle erittyy helmiäistä, josta vuosien saatossa muodostuu helmi.

Voiko simpukan sisällä olla helmi?

Helmen jäljitelmiä valmistetaan useista eri materiaaleista esim. muovista, lasista ja helmiäispalloista, jotka on päällystetty eri tavoin. Jäljitelmähelmet eivät siis ole muodostuneet simpukan sisällä kuten luonnonhelmi tai viljelty helmi.

Onko helmet arvokkaita?

Korukäyttöön sopivat luonnonhelmet ovat siksi erittäin harvinaisia ja kalliita. Harvinaisuutensa vuoksi luonnonhelmiä ei ole yleensä myytävänä ja harvat myynnissä olevat ovat niin arvokkaita, että vain vauraimmilla on niihin varaa.

Paljonko aidot helmet maksaa?

Aito helmikaulakoru maksaa 75–10.000 100.000 €.

Minkä värisiä helmiä on?

Helmien väri vaihtelee tavallisesti valkoisesta kermanväriseen ja vaaleanpunaiseen, mutta myös hopeanvärisiä, sinisiä ja lähes mustia helmiä tavataan.

Paljonko simpukan helmi maksaa?

Myös makeassa vedessä eläviin simpukoihin tehdään istutuksia. Koska makeanveden simpukoihin voidaan istuttaa useita helmiä yhteen simpukkaan, helmien hinta on edullisempi. Makeanveden helmistä punottu helminauha maksaa 69-250 euroa, kun suolaisenveden helminauhojen hinta alkaa 400 eurosta.

Onko Suomen Simpukoissa helmiä?

Hänen mukaansa järvisimpukkasukuun kuuluvat lajit eivät kehitä helmiä. – Niiden kuoren sisälle voi kyllä kehittyä niin sanottuja paukaroita, kun kuoren sisälle kerääntyy ainesta. Usein ihmiset luulevat niitä helmenaluiksi, Valovirta sanoo. Simpukan iän voi laskea pinnassa olevista mustista vuosirenkaista.

Mitä voi tehdä helmistä?

Hama-helmistä voi tehdä lasinalusia, kärpässuojia mukeihin, kaulakoruja, korvakoruja, pantoja, unisieppareita, koristeita joulupaketteihin ja kortteihin, jopa kynätelineitä ja valokuvakehyksiä. Hama-helmiä saa ostettua ihan lelukaupoista, ja Sinellistä löysimme tänään niitä myös.