Kumpi on lämpimämpi villa vai fleece?

Kumpi vaihtoehto pitää lapsen paremmin lämpimänä? Aalto-yliopiston muotoilun tutkimuksen professori, tekstiilien tutkimuksen asiantuntija Kirsi Niinimäen mukaan vastaus on selvä. – Villa on lämpimämpi, Niinimäki toteaa. Villainen välikerrasto on materiaalina fleeceä hengittävämpi.

Mikä on kerrospukeutuminen?

Kerrospukeutuminen tarkoittaa juuri sitä, pukeudutaan useampiin vaatekerroksiin. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä ja ne toimivat tehokkaasti yhdessä toistensa kanssa pitäen meidät kuivina ja sopivan lämpiminä.

Miten merinovilla puetaan?

Aluskerros puetaan suoraan ihoa vasten. Aluskerroksen tehtävä on siirtää kosteus kohti ulompia kerroksia. Kun aluskerros säilyy kuivana, on olokin lämmin. Merinovilla siirtää kosteutta tehokkaasti ja tuntuu lämpimältä myös hieman kosteana.

Mitä pukea villapaidan alle?

Jos kuitenkin käytät villapaitaa suoraan ihoa vasten, on sitä pestävä useammin. Tämän vuoksi kannattaakin pukea villapaidan alle aina v-aukkoinen t-paita tai kauluspaita. Villa pitää sinut lämpimänä kylmällä ilmalla, mutta se siirtää myös ylimääräistä lämpöä pois vartalostasi, kun tunnet itsesi lämpimäksi.

Onko fleece lämmin?

Halti Klaidu Fleece on erittäinen lämmin pörröfleecetakki, jota voi käyttää välikerroksena tai päälikerroksena.

Onko fleece polyesteriä?

Fleece eli fliisi on polyesteristä valmistettu voimakkaasti nukattu tekokuitu, jota käytetään ulkoilu- ja vapaa-ajanvaatteissa.

Mikä on Midlayer?

Välikerroksien (eng. mid layer tai insulating layer) tehtävä on huolehtia siitä, että pysyt sopivan lämpimänä. Välikerroksena voi toimia esimerkiksi fleecekerrasto tai perinteiset villapaidat ja -housut.

Mitä Kuoritakin alle?

Kuoritakin alla kannattaa hyödyntää kerrospukeutumista. Erilaiset materiaalit toimivat hyvin kerroksittain, ja kerrosten väliin jäävä ilma lämmittää. Aluskerrasto on aina ihoa vasten tuleva ensimmäinen kerros. Voit valita joko merinovillaisen tai teknisen aluskerraston tai näiden yhdistelmän.

Mitä laittaa päälle hiihtämään?

Niin hiihdossa kuin muissakin talvisissa liikuntamuodoissa, joissa tulet hikoilemaan, on tärkeää valita aluskerrastoksi materiaaliltaan asu, joka pitää ihosi kuivana. Toisin sanoen, unohda puuvillasta valmistetut vaatteet ja suosi teknisiä materiaaleja, villaa tai näiden sekoitetta.

Miksi merinovilla Reikiintyy?

Luonnonkuituna merinoneulos kuitenkin elää ja merinolanka on kulutuskestävyydeltään keinokuituja heikompaa. Tästä johtuen villalanka voi ajan kuluessa katketa muodostaen neuleeseen reiän.