Miksi miehet ottavat hatun pois?

Päähineen käyttöön liittyvät erikoistapaukset Miesten kuuluu ottaa hattu aina pois päästä, kun tulee Maamme-laulun vuoro. Näin tehdään, koska se osoittaa kunnioitusta maata ja sen historiaa kohtaan.

Keitä olivat hatut?

Hattupuolue (ruots. hattpartiet) eli hatut vaikutti Ruotsin politiikassa niin sanottuna vapauden eli säätyvallan aikana 1730-luvulta vuoteen 1772. Hattupuolueen pahin kilpailija oli myssypuolue.

Voiko hautajaisissa käyttää hattua?

Hautajaisiin sopivat asusteet ovat: nahkaiset tummat käsineet, kaulahuivi sekä hattu. Lähiomaisella kaulahuivi on valkoinen, muilla tummansävyinen. Hattu on perinteisesti tumma lierillinen huopahattu tai talvikautena turkismateriaalista valmistettu lakki.

Mistä tietää hatun koon?

Helpoiten saat kokosi selville mittaamalla pääsi ympärysmitan pehmeällä mittanauhalla. Mitta otetaan siitä kohtaa, johon päähine asettuu, eli otsalta, korvan yläpuolelta, takaraivolle ja toisen korvan yläpuolelta takaisin otsalle.

Miksi kokin hattu on korkea?

Väri edusti puhtautta, ja hatun korkeus oli merkkinä henkilön asemasta ravintolassa: mitä korkeampi päähine, sen korkeampi asema. Tarinan mukaan hatun laskosten määrä viittasi siihen, kuinka monella tavalla kokki osasi valmistaa kananmunia (parhaimmillaan sata).

Miten hatun koko mitataan?

Euroopassa hattujen koot ilmoitetaan pään ympäryksenä senttimetreissä. Mittaa hatun koko mittanauhalla vaakasuorassa pään ympäriltä otsan keskeltä, kohdasta, jossa pää on levein. Älä vedä mittanauhasta liian kovaa. Jos mittaa osuu tasasenttien välille, pyöristä mitta suurempaan lukemaan.

Mikä on pikku viha?

Pikkuvihaksi kutsutaan Ruotsin ja Venäjän välisen vuosina 1741-1743 käydyn hattujen sodan aikaista Venäjän miehityskautta Suomessa.

Mikä on myssy?

Myssy on tänäpäivänä yleensä villasta kudottu pehmeä päähine, samankaltainen kuin pipo. Aiemmin myssyt olivat kuitenkin usein kankaisia. Hilkka on leuan alta solmittu myssy. Kankaiset myssyt olivat erityisen suosittuja 1700-luvulle saakka ja sisäasusteina myös 1800-luvulla.

Mitä Hattujen sodassa tapahtui?

Hattujen sodaksi kutsutaan Ruotsin ja Venäjän välistä sotaa, joka käytiin vuosina 1741–43 ja jossa Ruotsi yritti vallata takaisin Venäjälle suuressa Pohjan sodassa (1700–21) menettämänsä alueet. Sodan nimitys viittaa Ruotsin valtiopäivillä tuolloin vallassa olleeseen hattupuolueeseen.

Voiko nainen laittaa housut hautajaisiin?

Naisten pukeutuminen hautajaisiin on perinteisesti tumma, peittävä ja hillitty asukokonaisuus. Naisilla yleinen vaatetus hautajaisissa on mekko tai jakkupuku hameen tai housujen kanssa. Asukokonaisuudessa voi tuoda omaa persoonaansa esille tilaisuuteen sopivalla tavalla.