Mitä laittaa päälle lenkille talvella?

Leudommalla pakkasella alle riittää merinovillainen tai tekninen pitkä alusasu ja päälle tuulenpitävä juoksuasu tai jalkoihin pelkät talvijuoksutrikoot ja yläosaksi talvijuoksupusero ja takki. Kovalla pakkasella pitkän alusasun päälle voi pukea lisäksi välikerroksen. Pipo tai panta suojaa päätä.

Millä kengillä voi juosta talvella?

Juoksu talvella – kengät Niin poluilla kuin kaduilla juoksijalle tärkein talvivaruste on nastakengät. Kaduilla juoksevalle tavallisen lenkkarin päälle vedettävät irtonastat toimivat hyvin, jos kengän ominaisuudet muuten passaavat.

Mitä päälle juostessa?

Lenkille lähtiessä on aina hyvä huomioida myös se, millaiseen maastoon on lähdössä juoksemaan. Kaupungilla juostessa pärjää yleensä hyvin juoksupaidalla ja -trikoilla. Hieman viileämmällä kevätsäällä juoksupaidan päälle kannattaa pukea ohut juoksutakki.

Miten pukeutua talvella?

Kovilla, yli –20 asteen pakkasilla kannattaa lisäksi pukea lämmin välikerrasto ja villasukat. Luonnonkuidut kuten villa ovat hyvä ja lämmin vaihtoehto Sallan talveen. Vaatteissa kannattaa muistaa väljyys, jotta kerrosten väliin jää tilaa ilmalle, joka pitää lämpimänä. Tiukat vaatteet ovat kylmemmät kuin väljät.

Voiko juosta joka päivä?

Periaatteessa juoksulenkit voi tehdä peräkkäisinä päivinä, mutta jos olet vasta-alkaja tai juokset vain pari lenkkiä viikossa, juoksupäivien väliin kannattaa jättää päivä tai pari. Tämä vähentää ennen kaikkea juoksuvammojen riskiä, sillä juoksu kuormittaa aina tukirakenteita ja niveliä.

Voiko Treenikengillä juosta?

Treenikengissä ei ole suositeltavaa juosta ainakaan kovin pitkiä matkoja. Treenikenkien pohjassa ei nimittäin ole juoksussa tarvittavaa hyvää iskunvaimennusta, ja jos juokset säännöllisesti kengissä, joiden iskunvaimenns ei ole riittävä, altistat itsesi vammoille, kuten selkä- ja polvikivuille.

Millä sykkeellä kannattaa juosta?

Perinteisesti kuntoilijat ovat laskeneet harjoitteluun sopivan sykkeen laskukaavalla, jossa nainen vähentää ikänsä luvusta 226 ja mies luvusta 220, ja laskee saadusta luvusta 70 prosenttia. Saatu luku on keskimääräinen arvio kuntoa kohottavalle liikunnalle ja toimii väestötasolla.

Miksi juostessa pistää vatsaan?

Yleisin kramppien aiheuttaja on se, että tankkauksesta on liian vähän aikaa, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jari Parkkari. ”Kun vatsalaukku ei ole tyhjentynyt, se hölskyy, varsinkin jos siellä on nesteitä. Hölskyvä vatsalaukku osuu keuhkojen alla sijaitsevaan pallealihakseen, ja palleaan tulee lihaskramppi.”

Mistä johtuu pistäminen juostessa?

Pallealihakseen kiinnittyy sisäelimiä ligamenttien eli siteiden avulla, jotka venyvät ja ärtyvät juostessa, kun suorituksessa kuormitetaan tiettyjä lihaksia, hengitetään voimakkaasti ja tulee hölskyvää liikettä. ”Se saattaa aiheuttaa palleaärsytystä ja pallealihaksen kramppia. Ja siitä tulee se pistos.”

Miksi jalkapohjat kipeytyvät juostessa?

Jalkapohjan takaosaan paikallistuvan kivun yleinen syy on jalkapohjan jännekalvon ärtymistila (plantaarifaskiitti). Kalvon kiinnittymiskohta kantaluuhun tulehtuu, mikä johtaa piikkimäiseen luun uudismuodostumaan puolella potilaista. Kipu tuntuu kantaluun etuosassa ja on usein voimakkaimmillaan ylös noustessa.