Mitä terveellistä tehdä mustikoista?

Mustikoissa on reipas annos ruuansulatusta edistävää ravintokuitua. Niissä on myös vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta niiden varsinainen valttikortti ovat antioksidantit. Mustikat ovat täpötäynnä antioksidantteja, erityisesti antosyaaneja, jotka antavat mustikoille niiden tumman sinivioletin värin.

Miksi mustikat ovat terveellisiä?

Mustikan sisältämät antosyaanit ovat hyväksi verisuonten ja aivojen terveydelle ja voivat pienentää sydän- ja verisuonisairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja muistisairauksien riskiä. Myös monien tuntema myytti mustikan hyödystä silmien terveydelle on saamassa tieteellistä näyttöä.

Mitä terveellistä mustikasta?

Terveyden kannalta hyödyllisiä ovat etenkin mustikan sisältämät polyfenolit. Kasvit muodostavat polyfenoleita omiksi puolustusmekanismeikseen, mutta niistä on todettu olevan hyötyä myös ihmiselle. Mustikasta saa myös C- ja E-vitamiinia, kuitua sekä monia kivennäisaineita.

Kumpi on terveellisempi mustikka vai mustaherukka?

Ravintoaineiltaan mustaherukka on kotimaisten marjojen ylivoimainen ykkönen. Siinä on C-vitamiinia enemmän kuin mansikassa, vadelmassa, punaherukassa, mustikassa ja puolukassa yhteensä. Kuitua siinä on eniten ja antosyaaneja ja muita polyfenoleja toiseksi eniten mustikan jälkeen.

Kumpi on terveellisempi mustikka vai Juolukka?

Nykyään kuitenkin tiedetään, että juolukka (Vaccinium uliginosum) on jopa mustikkaa parempi marja. Marttojen sivuston mukaan juolukassa on enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa. Juolukassa on enemmän kivennäis- ja hivenainepitoisuuksia kuin puolukassa. Juolukassa on erittäin runsaasti antioksidantteja.

Voiko mustikoita syödä joka päivä?

Mustikoissa on antosyaaneja, jotka lienevät se syy, miksi ne tekevät hyvää sydänterveydelle. Tutkimuksen mukaan mustikoita pitää syödä joka päivä kupillinen, jotta niistä saadaan sydämelle suojaa.

Mikä on maailman terveellisin marja?

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain eikä sitä turhaan ole kutsuttu maailman terveellisimmäksi marjaksi. Tyrnimarja sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia. Sadasta grammasta tyrnimarjoja saa enemmän C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista.

Mitä hyvää mustikassa?

Mustikka sopii moneen – piirakoihin ja kakkuihin, muffinsseihin ja puuroihin, ja siitä voi valmistaa myös ihania smoothieitä ja mehua. Voit yhtä hyvin käyttää tuoretta mustikkaa tai kerätä niitä talteen, sillä mustikka kestää hyvin pakkasessa ja marjat sulavat nopeasti.

Voiko mustikat huuhdella?

Tärkeimpänä sääntönä marjojen säilyvyyden kannalta pidetään sitä, ettei niitä saa pestä ennen kuin ne on tarkoitus syödä. Tästä syystä Marjat kannattaa kylvettää etikassa vain, jos niitä on tarkoitus säilöä useampi päivä jääkaapissa.

Paljonko mustikoita saa syödä päivässä?

Marjoja, on se sitten mustikkaa tai vaikkapa puolukkaa, pitäisi syödä 2–3 desilitraa päivässä, jotta terveysvaikutus olisi merkittävä. Kaikista tärkeintä on ruokavalion kokonaisuus – se että syö monipuolisesti. Jos syö muuten mitä sattuu, 3 desiä mustikoita päivässä ei riitä korvaamaan ruokavalion puutteita.