Miten C-hepatiittia hoidetaan?

C-hepatiittia hoidetaan nykyään interferonin sijasta virusta vastaan kehitetyillä tablettilääkkeillä. Lääkehoitoa voidaan käyttää sekä akuutin että kroonisen C-hepatiitin hoidossa. Pitkäaikainen hoitovaste on jopa 90 % uusilla viruslääkkeillä viruksen genotyypistä riippuen.

Voiko hepatiitti C parantua?

C-hepatiitista voi parantua. Noin 15-30 % sairastuneista paranee itsestään. Tartunnoista noin 70-80 % kroonistuu, jolloin virus jää pysyvästi elimistöön.

Miten C-hepatiitti ei tartu?

C-hepatiitti tarvitsee tarttuakseen verikontaktin. Se ei tartu esimerkiksi kätellessä, halatessa tai suudellessa eikä wc-tilojen tai ruokailuvälineiden välityksellä.

Miten C-hepatiitti oireilee?

C-hepatiitti on yleensä oireeton. Harvempi kuin joka neljäs saa oireita. Oireina voi kuitenkin akuutissa vaiheessa ilmetä uupumusta, huonovointisuutta, oksentelua, ruokahaluttomuutta, kuumeilua, nivel-, lihas- ja vatsakipuja, ihon kutinaa, tummaa virtsaa, harmahtavaa ulostetta sekä silmämunien ja ihon keltaisuutta.

Mistä tietää että on C-hepatiitti?

C-hepatiitti todetaan verikokeella. Verestä etsitään viruksen vasta-aineita (HCVAb), jotka näkyvät veressä 10 viikon kuluttua tartunnasta. Jos veressä on vasta-aineita (HCVAb positiivinen), tutkittava on saanut C-hepatiittitartunnan jossain elämänsä vaiheessa.

Onko C-hepatiitti vaarallinen?

Hepatiitti C:n oireet HCV-infektio on yleensä vähäoireinen. Ensioireet (keltaisuus, pahoinvointi ja vatsakivut) tulevat vain noin 25 prosentille tartunnan saaneista. Krooninen HCV-infektio lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä.

Voiko hepatiittiin kuolla?

WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti C-hepatiitin aiheuttamaan maksasairauteen kuolee 350 000–500 000 ihmistä vuosittain. Suomessakin C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, joten siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla.

Milloin Hepatiitti C näkyy?

Hepatiitti C -virusvasta-aineet voivat olla merkki akuutista infektiosta, kroonisesta infektiosta tai aikaisemmin sairastetusta, mutta parantuneesta infektiosta. Hepatiitti C-virusvasta-aineet ilmaantuvat yleensä hitaasti, 4-16 viikon kuluttua tartunnasta ja 2-8 viikkoa oireiden alkamisesta.

Milloin hepatiitti näkyy?

Hepatiitti C -viruksen vasta-aineet ilmaantuvat elimistöön yleensä hitaasti noin 4–16 viikkoa tartunnasta ja 2–8 viikkoa mahdollisten oireiden alkamisesta.

Kauanko hepatiitti kestää?

Oireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Hepatiitti A -virus ei aiheuta kroonista maksasairautta, ja tauti paranee yleensä 2-4 viikossa. Uupumus voi jatkua kuitenkin muutamia kuukausia maksatulehduksen jo rauhoituttua.