Voiko hepatiitti parantua itsestään?

C-hepatiitista voi parantua. Noin 15-30 % sairastuneista paranee itsestään. Tartunnoista noin 70-80 % kroonistuu, jolloin virus jää pysyvästi elimistöön. Tällöin C-hepatiitti voidaan hoitaa lääkkeillä.

Mistä tietää että on C-hepatiitti?

C-hepatiitti todetaan verikokeella. Verestä etsitään viruksen vasta-aineita (HCVAb), jotka näkyvät veressä 10 viikon kuluttua tartunnasta. Jos veressä on vasta-aineita (HCVAb positiivinen), tutkittava on saanut C-hepatiittitartunnan jossain elämänsä vaiheessa.

Voiko hepatiitti B parantua?

Akuutti hepatiitti B parantuu yleensä itsestään. Pieni osa tartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi, eli infektio kroonistuu. Kroonista tartuntaa ei voida parantaa, mutta oireita voidaan helpottaa lääkityksellä. On olemassa rokote (kolmen rokotteen sarja), joka antaa elinikäisen suojan B-hepatiittia vastaan.

Milloin hepatiitti näkyy?

Hepatiitti C -viruksen vasta-aineet ilmaantuvat elimistöön yleensä hitaasti noin 4–16 viikkoa tartunnasta ja 2–8 viikkoa mahdollisten oireiden alkamisesta.

Kauanko hepatiitti kestää?

Oireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Hepatiitti A -virus ei aiheuta kroonista maksasairautta, ja tauti paranee yleensä 2-4 viikossa. Uupumus voi jatkua kuitenkin muutamia kuukausia maksatulehduksen jo rauhoituttua.

Miten C-hepatiitti oireilee?

C-hepatiitti on yleensä oireeton. Harvempi kuin joka neljäs saa oireita. Oireina voi kuitenkin akuutissa vaiheessa ilmetä uupumusta, huonovointisuutta, oksentelua, ruokahaluttomuutta, kuumeilua, nivel-, lihas- ja vatsakipuja, ihon kutinaa, tummaa virtsaa, harmahtavaa ulostetta sekä silmämunien ja ihon keltaisuutta.

Miten C-hepatiitti ei tartu?

C-hepatiitti tarvitsee tarttuakseen verikontaktin. Se ei tartu esimerkiksi kätellessä, halatessa tai suudellessa eikä wc-tilojen tai ruokailuvälineiden välityksellä.

Mistä tunnistaa maksatulehduksen?

Alkuvaiheen oireina voi esiintyä kuumeilua, vatsakipuja tai epämääräisempiä vatsaoireita, pahoinvointia, väsymystä tai ruokahaluttomuutta. Alkuvaiheen jälkeen muutaman päivän kuluttua osalle ilmaantuu ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuutta tai virtsan tummumista.

Näkyykö hepatiitti maksa arvoissa?

Akuutin hepatiitin oireita ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, lihassäryt ja päänsärky. On syytä epäillä hepatiittia, jos lisäksi maksa-arvot ovat moninkertaisesti yli viitearvojen. Hepatiitti voi olla myös oireeton ja löytyä maksa-arvojen tarkistuksen yhteydessä.

Voiko hepatiittiin kuolla?

WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti C-hepatiitin aiheuttamaan maksasairauteen kuolee 350 000–500 000 ihmistä vuosittain. Suomessakin C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, joten siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla.