Pitääkö kaupasta ostetut vaatteet pestä?

PitäÄKÖ uudet vaatteet pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa? Kyllä ja ei, vastaa Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa. ”Tekstiilien kemikaalijäämät voivat jo pieninä määrinä aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita, joten ainakin ihoa vasten tulevat vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöönottoa.”

Mitä vaatteita voi pestä keskenään?

Pyykit kannattaa lajitella värin mukaan. Kirkkaat, samankaltaiset värit kuten violetti, punainen ja oranssi voidaan pestä yhdessä, kuten myös sininen ja vihreä. Valkoiset pestään erillään muista väreistä. Jos sinulla on vain yksi tietynvärinen vaate, pese se käsin.

Pitääkö vaatteet pestä nurinpäin?

Kun peset vaatteesi, ne hankautuvat toisiaan vasten, jolloin niistä lähtee aina hieman väriä ja materiaalia. Tämän vuoksi vaatteet pitäisi aina pestä nurinpäin.

Voiko vaatteita pestä 60 asteessa?

Kannattaa myös huomioida, että ihon rasva alkaa liueta tekstiileistä vasta 60 asteessa, ja suuri osa bakteereista ei kuole vielä 40 asteen pesulämpötilassa. Tästä syystä sukat, alus- ja urheiluvaatteet olisi hyvä pestä 60 asteessa.

Voiko Fairylla pestä vaatteita?

Hyvä neuvo: Jos olet unohtanut ostaa pesuainetta, voit käyttää Fairy-tiskiainetta. Se ei kuluta vaatetta, on ympäristöystävällisempi ja halvempi. Yksi ruokalusikallinen riittää!

Voiko uusia lakanoita käyttää pesemättä?

Tekstiilivalmistajat neuvovat pyöräyttämään koneessa esimerkiksi pyyhkeet ja lakanat, mutta uudet päällysvaatteet voi ottaa käyttöön ilman pesua. Päällysvaatteita kuten housuja tai puseroita ei tarvitse pestä heti ostamisen jälkeen.

Voiko eriväriset lakanat pestä yhdessä?

Mikäs sen ihanampaa kuin sujahtaa nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Ilo voi laimentua, jos teet nämä virheet pyykinpesussa. Samanväriset ja samaa lämpötilaa vaativat pyykit samaan koneelliseen ja sillä sipuli.

Voiko etikalla pestä pyykkiä?

Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin: Lisää loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon. Väkiviinaetikka auttaa säilyttämään pyykin värit ja tekemään pyykistä pehmeämpää. Väkiviinaetikka saattaa tuoksua hieman kosteassa pyykissä, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.

Miksi pesty pyykki haisee?

30 tai 40 asteen pesu ei välttämättä riitä irrottamaan iholta irtoavaa rasvaa ja likaa. Jos peset pyykin jatkuvasti 40 asteessa tai matalammassa lämpötilassa, voi lika päästä pinttymään pyykkiin, jonka seurauksena pyykki haisee. Pese pyyhkeet ja liinavaatteet ainakin silloin tällöin 60 tai 90 asteessa.

Pitääkö kirppis vaatteet pestä?

Kirpputorilta ostetut vaatteet suositellaan pestäväksi aina ennen käyttöönottoa.