Saako häissä olla mitään valkoista?

Juhla-asu. Häissä kokovalkoinen on varattu perinteisesti vain morsiamen käyttöön, vaikka tiedettäisiinkin, että morsiamella on värillinen puku. Tämä koskee myös kaasoa ja morsiusneitoja aivan pienimpiä lapsia lukuun ottamatta.

Miksi morsian kannetaan kynnyksen yli?

Morsian täytyy kantaa kynnyksen yli Ennen vanhaan: Muinaiset roomalaiset uskoivat, että jos morsian kannettaisiin kynnyksen yli, säästyisi hääparin koti pahoilta hengiltä. Nykyään: Morsiamen kantaminen kynnyksen yli on enemmänkin humoristinen kumarrus vanhalle perinteelle.

Mitä värejä ei saa pukea häihin?

Huomionarvoista naisen pukeutumisessa on, että valkoista väriä tulisi välttää, koska se on perinteikkäästi varattu morsiamelle. Myös musta ja kirkkaanpunainen ovat värejä, joihin naisen ei sovi pukeutua. Musta on mielletty hautajaisten värinä ja kirkkaanpunainen herättää liikaa huomiota.

Mitä miehelle päälle häihin?

Suomalaisissa häissä tyypillisin pukukoodi on tumma puku, johon pukeutuessasi harvoin menee vikaan. Miehen pukeutumiskoodina se merkitsee tummaa pukua valkoisella paidalla, mustilla nahkakengillä ja hillittyä solmiota. Naisen pukeutumiskoodi on sallivampi.

Kenen kuuluu pitää puhe häissä?

Hääjuhlan ensimmäisen puheen pitää yleensä morsiamen isä. Yhtä hyvin onnittelupuheen voi kuitenkin pitää myös morsiamen äiti, isovanhempi tai vaikkapa eno. Muistotilaisuudessa ensimmäisen puheen pitää lähisukulainen tai ystävä. Jos juhlissa on paikalla perhepappi, myös häntä voi pyytää puhumaan.

Kummalle puolelle häissä istutaan?

Jos vihkiminen tapahtuu kirkossa, hääetiketin mukaan morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat kirkkosalin vasemmalla puolella, ja sulhasen vieraat taas oikealla puolella ovesta katsoen. Yleensä vanhemmat ja lähisuku asettuvat etupenkkeihin lähelle alttaria ja ystävät taemmaksi.

Saako sulhanen nähdä hääpuvun?

Sulhanen ei saa nähdä morsianta hääpuvussa kuin vasta kirkossa. Polttarit (saksaksi Polterabend) on vanha perinne, joka alun pitäen koski nimenomaan morsiamia. Ennen häitä siskot ja ystävät pesivät morsiamen suolalla ja jauholla, jotta tämän menneisyys häviäisi ja hän olisi valmis uuteen elämään.

Mitä huntu merkitsee häissä?

Hunnuttautuminen on ikivanha Lähi-idän kulttuureihin kuulunut tapa, jossa huntu liitetään naisen siveyteen ja kunnollisuuteen. Hunnulla pyritään peittämään hekumallisiksi mielletyt naisen hiukset ja estämään miesten syntisiä ajatuksia.

Miksi huntua käytetään?

Nykyään huntua käytetään asusteena kruunaamaan kokonaisuutta tai romanttisena kuvausrekvisiittana hääkuvissa. Alunperin morsiushuntu on kuitenkin symboloinut neitsyyttä, ja sen uskottiin suojaavan morsianta pahoilta hengiltä.

Miksi ei punaista häihin?

Punaista vaivaa erikoinen uskomus, joka liittyy häävieraiden pukeutumiseen: Jos nainen pukeutuu häissä punaiseen, tarkoittaa se sitä, että hän on maannut sulhasen kanssa.