Miksi hääpuku on valkoinen?

Suomessa hääpuvun väri oli alkujaan musta. Valkoinen hääpuku yleistyi ensin ylempien säätyjen keskuudessa, ja tavallisen kansan parissa vasta 1900-luvun aikana. Valkoinen väri symboloi puhtautta, ja perinteisesti valkoiseen hääpukuun saivat pukeutua vain neitsyet.

Miksi morsian pukeutuu valkoiseen?

Morsiamen pukeutuessa valkoiseen, haluaa hän viestiä puhtautta, viattomuutta ja vilpittömyyttä. Vaikka valkoisen värin merkitys ja ylivalta eivät olekaan muuttuneet, käyttävät jotkut morsiamet eri valkoisen sävyjä mekoissaan, mikä ei ole ennen ollut kovin yleistä.

Miksi sulhanen ei saa nähdä morsianta?

Ennen vanhaan: Morsian ja sulhanen eivät saaneet nähdä toisiaan ennen kuin juuri ennen vihkitoimituksen alkua, jotta sulhanen (???) ei enää ehtisi muuttaa mieltään. Tavasta kehittyi lopulta uskomus, että oli huonoa onnea jos sulhanen näkisi morsiamen hääpäivän aamuna.

Miksi morsian kannetaan kynnyksen yli?

Tuore morsian puolestaan pitää kantaa kodin kynnyksen yli, sillä kynnyksen alla asuvan kodinhaltijan tärkein tehtävä on suojella omiaan kaikelta pahalta. Mutta haltija ei voi tunnistaa morsianta omien joukkoon kuuluvaksi, ellei sulhanen kantanut häntä taloon.

Miksi morsiamella on huntu?

Nykyään huntua käytetään asusteena kruunaamaan kokonaisuutta tai romanttisena kuvausrekvisiittana hääkuvissa. Alunperin morsiushuntu on kuitenkin symboloinut neitsyyttä, ja sen uskottiin suojaavan morsianta pahoilta hengiltä.

Kummalla puolella kirkossa istutaan?

Kappelissa ja kirkossa vainajan sukulaiset istuvat oikealla puolella. Muut ystävät, tuttavat, työtoverit ja puolison omaiset istuvat vasemmalla puolella. Lähiomaisille varataan tila etupenkkeihin. Ei tarvitse huolestua jos on istunut väärällä puolella.

Voiko äiti saattaa alttarille?

Myös molemmat morsiamen vanhemmat voisivat saattaa tyttärensä alttarille tai mikäli äiti on morsiamelle läheisempi, tai ainoa vanhempi, mikään ei estä äitiä toimimasta saattajana.

Miksi Hääautossa on tölkkejä?

Jos auton perässä oli pantillisia tölkkejä, niin kerjäläinen teki muutaman kymmenen sentin tilin. Narussa hääauton perässä killuvien tölkkien tarkoituksena on pitää metelillään pahat henget loitolla. Tämän pariskunnan avioliitto alkoi huonoissa merkeissä. Suojaa pahoja henkiä vastaan ei ole.

Saako sulhanen nähdä hääpuvun?

Sulhanen ei saa nähdä morsianta hääpuvussa kuin vasta kirkossa. Polttarit (saksaksi Polterabend) on vanha perinne, joka alun pitäen koski nimenomaan morsiamia. Ennen häitä siskot ja ystävät pesivät morsiamen suolalla ja jauholla, jotta tämän menneisyys häviäisi ja hän olisi valmis uuteen elämään.

Mitä huntu merkitsee häissä?

Hunnuttautuminen on ikivanha Lähi-idän kulttuureihin kuulunut tapa, jossa huntu liitetään naisen siveyteen ja kunnollisuuteen. Hunnulla pyritään peittämään hekumallisiksi mielletyt naisen hiukset ja estämään miesten syntisiä ajatuksia.